Ako vzniká kokosový olej

Ako vzniká kokosový olej

Kokosový olej je používaný, čím ďalej, tým viac. V kuchyni je považovaný za zdravú náhradu klasického oleja, alebo masti a v kozmetike ako vyslovený zázrak na krásu. Zamysleli ste sa však niekedy nad tým, ako táto surovina vzniká? Od spôsobu výroby záleží aj to, či hovoríme naozaj o zdravej surovine.

kokos
 
Ako je nám všetkým jasné, kokosový olej sa vyrába z kokosových orechov. V súčasnosti sa na jeho výrobu používa najme takzvaná kopra.  
 
Kopra je dužina orechov, ktorú je sušená na priamom slnku. Toto označenie pochádza z jazyka, ktorý je používaný v južnej oblasti Indie, malajálamčiny. V doslovnom preklade znamená „sušený kokosový olej“. Kopra obsahuje takmer šesť percent vody, dvadsať percent uhľovodíkov, deväť percent bielkovín a zvyšok je čistý tuk. Z jedného kokosového orechu je možné vyrobiť až pol kila tejto suroviny. V jej domovine sa používa aj ako krmivo pre hospodárske zvieratá. V tropický oblastiach je koksový olej nenahraditeľnou surovinou. Je považovaný za najcennejší zdroj tuku.

kokosový olej
 
Rafinovaný olej
Kokosový olej sa z kopry vyrábal už v devätnástom storočí. Postup spracovania bol však odlišný. Bola ručne mletá a následne rozpustená vo vode. Dnes sa lisuje pri teplote okolo tridsať stupňov Celzia. Tomuto procesu hovoríme rafinácia. Keďže pri sušení orechovej dužiny nie je možné zabezpečiť sto percentnú hygienu, musí následne prejsť vysokou teplotou, aby bol zdravotne prijateľný. Tým sa však zabíja aj väčšina „dobrých“ vecí. V obchodoch ho nájdete pod označením RBD. Okrem toho sú do neho často pridávané aj chemické látky, za účelom dlhšej trvanlivosti.
 
Panenský olej
Druhou, zdravšou, ale aj podstatne drahšou možnosťou je olej lisovaný za studena, teda panenský kokosový olej. Dužina je vysušená extrémne rýchlo, pričom sa kladie veľký dôraz na hygienu a následnej je lisovaná mechanickým spôsobom. Existuje aj druhý spôsob, a to mletie čerstvej dužiny, z ktorej sa olej oddeľuje fermentáciou.

kokosy
 
Zdravotné účinky
Medzi jeho dobré vlastnosti patrí najme termostabilita. Je teda veľmi vhodný na vyprážanie, varenie a akúkoľvek tepelnú úpravu. Je všeobecne považovaný za veľmi zdraviu prospešnú potravinu. Niektoré zdroje však uvádzajú, že obsahuje nadmerne množstvo mastných nasýtených kyselín, ktoré môžu za takzvaný „zlý“ cholesterol. Preháňa, by sme to teda nemali ani s kokosovým olejom.